18. listopadu 2021

Brunch není jen jídlo, může sloužit i k upevnění vztahů na pracovišti

Brunch není jen jídlo, může sloužit i k upevnění vztahů na pracovišti

Brunch se stal v posledních letech velmi oblíbeným trendem a na popularitě získává i v kancelářích. Uspořádání brunche dává příležitost zaměstnancům si na chvíli během dne odpočinout a posílit pracovní vztahy. Měl by brunch nahradit klasické pracovní obědy a jaké jsou vlastně důvody jeho popularity?

Brunch je anglické označení pro jídlo konzumované pozdě ráno nebo časně dopoledne. Je to tedy něco mezi snídaní a obědem, však také samotné slovo brunch vzniklo spojením názvů breakfast a lunch. Je to většinou velmi pestré a dost často energeticky náročnější jídlo. U nás bychom mu mohli říkat pozdní snídaně, která mnohdy dokáže nahradit oběd.

Dopoledne jako nejlepší čas pro přestávku

Brunch s sebou nese jistou výhodu, a to tu, že se koná v čase (většinou okolo 10.—11. hodiny dopoledne), který je pro většinu lidí produktivní části dne. Mysl je svěží a je méně zatížená každodenní rutinou. Zaměstnanci navíc mohou stihnout před brunchem vyřídit naléhavé úkoly předem. Proti tomu oběd může být pro pracovníky stresující záležitostí. Často se u něho nedokážou tolik uvolnit, myslí na úkoly, které ještě musí stihnout a na to, že se jejich pracovní doba pomalu chýlí ke konci. Nedávná studie dokonce prokázala, že nejvhodnější časem na přestávku je v pracovním dni právě dopoledne. 

Brunch přináší relax

Pokud se řekne slovo brunch, lidé si často představí pomalé dopoledne, pohodu s přáteli a dobré jídlo. Nyní si představte, že by se tato pohodová atmosféra mohla přenést do vaší kanceláře. Z obyčejného dne dokáže totiž brunch vykouzlit výjimečný zážitek, při němž se můžete uvolnit, vychutnat si výborné jídlo a navázat kontakt s vašimi kolegy.

Brunch může být zdravý

Servírování velkého a těžkého jídla ráno je do značné míry zárukou toho, že zaměstnanci budou po zbytek dne ospalí a pomalí. Nabídnout zdravý brunch je ale snadné. Mezi oblíbené pokrmy patří například omeleta z vaječných bílků, frittaty plněné zeleninou, celozrnné toasty, ovesné vločky nebo parfair z čerstvého ovoce a jogurtu. Brunch se přirozeně hodí k servírování celozrnných výrobků bohatých na vlákninu, zdravých bílkovin a čerstvého ovoce, což zajistí postupné uvolňování energie potřebné pro produktivní den.

Brunch je nečekaný

Brunch, na rozdíl od klasického oběda, je spíše výjimečnou záležitostí. Tato událost však dokáže díky kombinaci skvělého jídla se zajímavými konverzacemi mezi kolegy vytvořit skvělý zážitek. Aby byli zaměstnanci ve své práci spokojení, je pro ně důležité cítit, že jsou oceňování a zapojení do komunity. A právě to může brunch nabídnout. 

Autor: Eliška Koňařová